Heste

Vi har plads til fire heste her på Refsgaard, men i perioder er der lidt flere.

Heste på Refsgaard  


Hestene har nu fået deres helt egen hjemmeside.


Se mere på dette link:   Stald Refsgaard 


Fakta om Knabstrupperen.


Racen blev skabt på det danske gods Knabstrup ved Holbæk i begyndelsen af 1800-tallet af major V. Lunn.


En god del af knabstrupperen stammer fra frederiksborghesten, som var en meget fornem kørehest, der blandt andet blev brugt af de kongelige. Desuden indgik den såkaldte flæbehoppe i avlen.


Flæbehoppen var kommet til Danmark med de spanske tropper, og siden var den endt hos en slagter Flæbe - deraf det besynderlige navn. I 1812 købte major V. Lunn flæbehoppen af slagteren, og nu begyndte han arbejdet med at frembringe en ny race.


Hoppen fik med tiden adskillige føl. Hun fik blandt andet et hingsteføl med en gul frederiksborghest, som blev kaldt flæbehingsten. Flæbehingsten skulle have haft over 20 farver, og den blev en meget populær avlshingst. Alle hans efterkommere havde højst forskellige farver, men de havde dog alle et fælles præg, der gjorde dem til knabstruppere.


Avlens storhedstid var fra 1840-1870, men efter 1870 fulgte en periode, hvor føllene ikke var plettede. I 1890 indebrændte 22 avlsheste på Knabstrupgård, men heldigvis overlevede enkelte heste branden.


Ved at krydse de overlevende knabstruppere med knabstruppere fra andre egne af landet, lykkedes det i 1897 atter at få plettede heste. Den nye knabstrupper var lidt grovere bygget end den gamle, men den havde stadig de fleste egenskaber i behold.


Racen har i de senere år fået et opsving, især på grund af de særlige farver, som knabstrupperen har. I 1971 skabte man Knabstrupperforeningen for Danmark, hvis formål er at bevare og fremme knabstruppere i alle størrelser.